Ingredienser
- 3 portioner smør (eller pakker, hvis man ikke gider lave smør selv)
Fremgangsmåde
Opvarm smørret blidt i en tykbundet gryde, og bliv ved med at røre langsomt i gryden mens smørret simrer. Processen har to faser. I den første fase fordamper vandet fra smørret (smør indeholder omkring 20 % vand), og temperaturen ligger her på ca. 100 °C. Det ser ud som når stegesmør bruser på panden. Når alt vandet er fordampet holder smørret op med at bruse, og temperaturen stiger indtil man når smørrets kogepunkt. Her bruser smørret med karakteristiske små bobler, og antager en gylden farve. Lad smørret koge en 5 minutters tid, men det må ikke branke.
Tag smørret af ilden og lad det køle en smule af mens brankede mælkerester (og salt, hvis man ikke bruger hjemmelavet smør) synker til bunden. Evt. skum eller mælkerester der flyder på toppen kan forsigtigt skummes af med en spiseske, inden smørret hældes på en varmefast beholder, således at bundfaldet ikke kommer med.
Denne ghee kan holde sig 3-6 måneder ved stuetemperatur, bare man er påpasselig med at der ikke kommer væde i krukken, og er fremragende til at stege i. Aromaen er nærmest som flødekarameller.