søndag, december 23, 2012

Risalamande

4 personer

Ingredienser
  • 1 dL grødris
  • 5 dL mælk
  • ½ vaniljestang
  • 4 spsk sukker
  • 1 nip salt
  • 50 g smuttede mandler
  • 2 dL piskefløde
Desuden en tyk­bundet gryde på 1½-2 liter der kan gå i ovnen.  Hvis man ikke har en gryde der kan gå i ovnen, kan man koge risen­grøden i en gryde, og bruge en bage­form med alu­folie over til når grøden skal koge videre i ovnen.

Fremgangsmåde

Risengrøden kan med fordel laves dagen i forvejen.

Skyl risene grundigt og lad dem bløde ud i vand en halv times tid til risene er ens­artet elfen­bens­hvide.

Varm ovnen op til 175 °C.

Flæk vanilje­stangen, skrab kornene ud og gem til fløde­skummet.  Risene drænes og koges for­sigtigt op sammen med mælk, sukker, salt og hylstret fra vanilje­stangen.  Rør rundt hele tiden.

Sæt låg på gryden og set den i ovnen i ½ time.  Bliv ikke bekymret over at konsistensen er noget flydende.  Fisk vanilje­stængerne op, og lad risen­grøden køle helt af.

Pisk fløden til ikke for stift skum sammen med vanilje­kornene, og vend den for­sigtigt i grøden sammen med de groft­hakkede mandler.

Serveres med fx amarena­kirsebær.

mandag, december 17, 2012

Tamago kake gohan

“Æg over ris” — nem frokostret til 1 person

Ingredienser
  • 1 dL rundkornede ris, fx arborio
  • 2 dL vand
  • 1 æg
  • 1-2 tsk tamari eller japansk soya
  • 1 forårsløg
  • 1 tsk sesamfrø

Fremgangsmåde

Skyl risene og kog dem ved svag varme i ca. 15 minutter.  Rør det rå æg sammen med tamari og hæld massen over de varme ris.  Rør let sammen.  Top med ristede sesam­frø og fint­snittet forårs­løg.

søndag, december 16, 2012

Nøddefrikadeller

Ingredienser
  • 2 dL fint hakkede nøddekerner
  • 2 dL rasp
  • 1 lille fed knust hvidløg
  • 3 æg
  • 20 g reven ost
  • 1 dL hvedemel
  • 1 lille finthakket løg
  • 2 dL mælk
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Bland alle ingredienser godt sammen og lad farsen hvile ca. ½ time. Hvis den herefter er for fast til at sætte som frikadeller, tilsættes lidt vand.

Steges ved svag varme.

Kan fryses.