lørdag, august 27, 2005

Franskbrød uden diller-daller

Min bedste opskrift på franskbrød. Ganske almindeligt hvidt franskbrød uden diller-daller – men rigtig godt, synes jeg.

Der bliver en 4-5 brød ud af det, alt efter temperament.

Ingredienser
  • dL kogende vand
  • 50 g smør
  • 2½ dL koldt vand
  • 5 dL mælk
  • 1 pakke gær
  • spsk groft salt
  • ≈ 2 kg hvedemel
Fremgangsmåde

Start med at smelte smørret i det kogende vand. Kom dernæst det kolde vand og mælken i, og så gæren. Kom et par håndfulde mel i inden saltet tilsættes og kom derefter mel i dejen indtil den er til at arbejde med.

Hæld dejen ud på bordet og ælt den grundigt til den er blank og smidig og helt ensartet glat. Der må ikke komme for meget mel i, men dejen må på den anden side set heller ikke klistre.

Form dejen til en kugle og læg den tilbage i skålen. Dæk med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted i mindst en time.

Hiv dejen ud af skålen. Bemærk den bløde konsistens, de lange tråde og den gode aroma. Ælt kort luften ud af dejen, som nu deles i 4 stykker (eller 5 hvis man er i dét humør).

Bank en dejkugle flad med håndroden og fold den nederste tredjedel ind over midten. Bank lidt mere og fold så den øverste tredjedel ned over midten. Fold evt. enderne en smule ind. Gentag, og spænd dernæst brødet op som en hårdt spændt ‘stang’, en 5-7 cm i diameter og 20-30 cm lang.

Når alle brødene er spændt op, pensles de med vand inden de hver snittes syv gange på skrå og sættes til efterhævning i 20-30 minutter. Hvis der skal birkes på, skal det ske inden de snittes.

Imens brødene efterhæver sættes en bradepande ind i bunden af ovnen, som tændes på 300 °C.

Hav en kop kogende vand parat.

Sæt nu brødene ind midt i ovnen, og smid den kogende vand ind på den gloende varme bradepande og luk ovndøren. Skru temperaturen ned til ca. 210 °C og bag brødene i en 20-23 minutter. De skal være ret mørke, men ikke brændte.

Tag brødene ud og lad dem afkøle utildækket på en rist. Når de er kølet en lille smule af, kan man pensle dem med lidt koldt vand – det giver en blank skorpe – men det kan sagtens undlades, og brødene bliver pæne alligevel. Bemærk den ‘autentiske’ franskbrødsskorpe som dannes efterhånden som brødene køler af.

Ingen kommentarer: